Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Ένας ύμνος στη φιλία...

Πριν λίγο καιρό επισκέφτηκα το Τραίνο στο Ρουφ, για να παρακολουθήσω την παράσταση “Εβίβα” της Μελίνας Σκούφου και Γεωργίας Μπούρδα. Συγκινήθηκα και ζεστάθηκε η καρδιά μου.

Οι χαρακτήρες ανθρώπινοι κι αληθινοί: παίζουν, διασκεδάζουν, μοιράζονται, μεγαλώνουν, τρώνε τις φρίκες της ζωής, μα συνεχίζουν. Ο καθένας όπως καταλαβαίνει. Γιατί δεν έχει σημασία το τί θα συμβεί. Άλλωστε, τα παιχνίδια του χρόνου αλλάζουν πρόσωπα, μα στην ουσία δεν διαφέρουν.

Η φιλία έχει σημασία! Η φιλία μένει άθιχτη, ανεκτίμητο αγαθό. Να μην τη θίγει ούτε η απόσταση, ούτε ο θάνατος.

Με παράσυρε το έργο να βουτήξω στη μαγεία της φιλίας. Περίεργο θέμα. Γεννιέται μέσα στους ανθρώπους σαν ανάγκη και μετά απλώνει τα φύλλα της ν’ αγγίξει τους γύρω. Οι περισσότεροι νιώθουν το άγγιγμα, ανταποκρίνονται και μετά… απομακρύνονται με τα κύματα του χρόνου. Κάποιοι μένουν. Εκείνοι είναι οι φίλοι, που μετατρέπουν το άγγιγμα σε μια αγκαλιά.

Είναι μαζί σου γιατί σε θέλουν, όπως θέλουν τον εαυτό τους για παρέα. Γιατί νιώθουν σαν μεταξύ αδερφιών. Και η αγάπη είναι αμοιβαία. Ξέρεις πως θα του εκμυστηρευτεις τα πάντα και εκείνος ποτέ δεν θα σε κοιτάξει με καχυποψία. Καταλαβαίνεις ότι τον αγαπάς όταν τον ξαναδεις μετά από χρόνια και νιώσεις το ίδιο άνετα μαζί του, όπως παλιά.

Οι φίλοι είναι λίγοι και μετρημένοι στα δάκτυλα. Γιατί η εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων δε χτίζεται με υποσχέσεις και βαρύγδουπα λόγια. Όχι, όχι. Όσο και να το λες… δεν πιάνει.

Το μαγικό της φιλίας είναι στην αγκαλιά των μυστικών στιγμών. Όταν ο φίλος ανοίγει στο φίλο την καρδιά του και μοιράζεται την πραγματικότητά του, τα πιστεύω του, τις επαναστάσεις που θέλει να κάνει, τις δυσκολίες του, την εδώ αλήθεια του.

Υπάρχει φιλία; Ναι! Υπάρχει! Και είναι το πιο όμορφο γλυκό κρασί. Εβίβα!


Η παράσταση Εβίβα θα συνεχίσει να παίζεται στο Τρένο στο Ρουφ, κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 21:00, από 21 Οκτώβρη ως 10 Δεκέμβρη. Για περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις θέσεων τηλ: 210 5298922 / 6937 604988, ή μεταβείτε στα:

Χαρίκλεια Γεωργοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: