Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Πρωτομαγιά! Λουλούδια ας διαλέξουμε και ρόδα και κρίνα…!

H καταγωγή της γιορτής είναι αρχαιότατη. Ο Μάιος ονομάστηκε έτσι από την Ελληνίδα θεά Μαία, μητέρα του Ερμή στον οποίον και αφιερώθηκε ο μήνας. Σύμφωνα με τον τρόπο διαίρεσης του χρόνου των Αρχαίων Ελλήνων, ο Μάιος αντιστοιχούσε σε μέρος του Μουνιχιώνα και του Θαργηλιώνα. Ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, που τον μήνα αυτόν βγαίνει από τον Άδη κι έρχεται στη γη. Ολοι μας έχουμε ακούσει ή και γνωρίζουμε για τα «Ελευσίνια Μυστήρια».

Οι Αρχαίοι Έλληνες, ως φλογεροί φυσιολάτρες, γιόρταζαν το άνοιγμα των λουλουδιών και το φτάσιμο της Άνοιξης. Aπό τα αρχαιότερα χρόνια του πολιτισμού τους, μαζί με τις Oρφικές διδασκαλίες, το ρόδο έγινε σύμβολο και υμνήθηκε.


Γιορτές παρόμοιου χαρακτήρα είχαν οι αρχαίοι Έλληνες τα Αδώνεια, που συμβόλιζαν τη αναζωογόννηση της φύσης. Την υπόθεση αυτή ενισχύει η διατήρηση ορισμένων τελετών στον τόπο μας την πρώτη Μαΐου, που ο πυρήνας τους είναι θάνατος και ανάσταση του ανθρώπου, με συμβολικό χαρακτήρα την αναζωογόννηση της φύσης.


Η γιορτή της Άνοιξης, η Αρχαία Πρωτομαγιά, πήρε σιγά-σιγά κι επίσημη μορφή. Από τις παλαιότερες γιορτές, δημιουργήθηκαν τα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων. Έπειτα διαδόθηκαν και σ’άλλες πόλεις της Ελλάδος και πήραν πανελλήνια μορφή.


Η τελική νίκη του Καλοκαιριού απέναντι στον Χειμώνα είναι γεγονός!

Ας αναζητήσουμε τη χαρά της Άνοιξης εντός μας και στους άλλους δίπλα μας.
 


Ο Μάιος μας έφτασε
εμπρός βήμα ταχύ
να τον προϋπαντήσουμε
παιδιά, στην εξοχή.

Λουλούδια ας διαλέξουμε
και ρόδα και κρίνα
κι ελάτε να πλέξουμε
στεφάνια μ’ εκείνα!

Χαρούμενη Πρωτομαγιά σε όλους!



Α.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια: