Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Ο χώρος διευρύνεται… μήπως κι εμείς;!

Όλα όσα παρατηρούμε γύρω μας αποκτούν υπόσταση στο χώρο και το χρόνο. Το τραπέζι, η καρέκλα, το μπουφάν, το ραδιόφωνο, όλα αυτά υπάρχουν μέσα στο χώρο και καταλαμβάνουν κάποιο χώρο.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι είναι χώρος; Ή μήπως όχι, επειδή είναι τόσο προφανές;



Η επιστήμη της φυσικής, αναζητώντας τους νόμους που διέπουν τη φυσική συμπεριφορά του σύμπαντός μας, δίνει μεγάλη σημασία στο να ορίσει απλές έννοιες, όπως ο χώρος και ο χρόνος. Γιατί οι μεγάλες αλήθειες είναι τόσο καλά κρυμμένες στα απλά και καθημερινά,που για να τις αντιληφθούμε, χρειάζεται να αφιερώσουμε άφθονο χώρο και χρόνο στην παρατήρησή τους.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι η σύγχρονη αστροφυσική πρεσβεύει πως το σύμπαν διαστέλλεται. Ή, πιο σωστά, ότι ο χώρος διαστέλλεται. Τι θα πει αυτό; Μπορείτε να δώσετε εσείς μια εξήγηση μέσα από την εμπειρία και τη φαντασία σας;

Για μένα, ο χώρος είναι σαν ένας καμβάς λευκός. Είναι άπειρος και μπορεί να μείνει αιώνες απαρατήρητος, εκτός αν κάποιος ζωγράφος αποφασίσει να τον γεμίσει με καλλιτεχνήματα.

Σε αντίθεση με τον καμβά που βρίσκεται στο ατελιέ μου, αυτός ο χωρικός καμβάς έχει και την ιδιότητα να διαστέλλεται. Δηλαδή, να διευρύνει συνεχώς τα άπειρα όριά του και να απλώνει τις ιδιότητές του παντού. Έτσι, αν την πρώτη μέρα τον γεμίσω με παράλληλες οριζόντιες και κατακόρυφες γραμμές, τη δεύτερη μέρα η απόσταση μεταξύ των γραμμών θα έχει μεγαλώσει. Και οι ιδιότητες που υπήρχαν σε κάθε σημείο του πλέγματος που ζωγράφισα θα έχουν απλωθεί λίγο πιο πέρα από τους αρχικούς κόμβους του πλέγματος.

Δηλαδή, μέρα με τη μέρα, ο χώρος απλώνεται, διευρύνοντας τα όρια και τις ιδιότητές του. Το ίδιο συμβαίνει για οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο χώρο, όπως για παράδειγμα εμείς! Μήπως λοιπόν κι εμείς έχουμε την ικανότητα να διευρυνόμαστε μέρα με τη μέρα και να απλώνουμε τα όριά μας πέρα από το φυσικό μας σώμα;

Μήπως μπορούμε κι εμείς να ‘εκμεταλλευτούμε’ τη φυσική ικανότητα του χώρου να απλώνεται, απλώνοντας κι εμείς την αντίληψή μας πέρα από τα προφανή όριά μας; Ας φανταστούμε, λοιπόν, ότι αυτή την ικανότητα του απλώματος την έχουμε εκ φύσεως, όπως κι ο χώρος.

Το ερώτημα είναι τι την κάνουμε;!

Χαρίκλεια Γεωργοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: