Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Θα πάμε ή όχι φέτος διακοπές;

  Ποιος δεν περιμένει κάθε καλοκαίρι τις διακοπές! Στην συνείδηση των πολλών οι διακοπές είναι ο ευχάριστος επίλογος του μαθητικού ή εργασιακού έτους. Γι αυτό θεσπίστηκε την καλοκαιρινή περίοδο, οι δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες να αναστέλλουν τις λειτουργίες τους ή να υπολειτουργούν προκειμένου τα παιδιά και οι μεγάλοι να χαρούν τον ήλιο και την θάλασσα της Ελλάδος ως ανταμοιβή για την προσπάθειά τους καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

 Δυστυχώς τα τελευταία κυρίως πέντε έτη, λόγω οικονομικής κρίσης, που τα εισοδήματα των Ελλήνων μειώθηκαν ή εξαλείφτηκαν, με παράλληλη αύξηση της ανεργίας, πολλά νοικοκυριά και ο εργένικος κόσμος θυσιάζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές προκειμένου να εξασφαλίσουν τις βιοποριστικές ή άλλες ανάγκες.

  Βάσει όμως επιστημονικών ερευνών οι καλοκαιρινές διακοπές, συμβάλουν θετικά στην εύρυθμη ψυχοσωματική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και πιο συγκεκριμένα συμβάλλουν θετικά: 
  • Στην απώλεια του στρες. Οι άνθρωποι που διανύουν κάθε χρόνο διακοπές, τείνουν να αφήνουν πίσω τους τα προβλήματα της καθημερινότητας και να αδειάζουν από το μυαλό τους με άχρηστες και τοξικές σκέψεις
  • Στην Ζωτικότητα. Οι διακοπές συμβάλλουν στο να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που αυξάνουν το μεταβολισμό και την ενέργειά μας 
  • Ανεβάζουν την διάθεση. Οι διακοπές συμβάλλουν στο να ξεφύγουμε από την ρουτίνα και την μιζέρια της καθημερινότητας, ώστε να έχουμε περισσότερα κέφια και να θέλουμε να κάνουμε δημιουργικά πράγματα. 
  • Γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι. Δίνοντας στον εαυτό μας το δώρο των διακοπών, δείχνουμε έμπρακτα ότι τον αγαπάμε και το εκτιμάμε. 
  • Γινόμαστε πιο παραγωγικοί και αποδοτικοί όλη την εποχή. Γεμίζοντας τις μπαταρίες μας έχουμε την διάθεση να εργαστούμε δημιουργικά το υπόλοιπο έτος. 
  • Συμβάλει στην πρόληψη της εμφάνισης της Στεφανιαίας Νόσου και την αποτροπή του πρόωρου θανάτου. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ολιγοήμερες διακοπές συμβάλουν στην αποτροπή της εμφάνισης της Στεφανιαίας Νόσου και του πρόωρου θανάτου. 

  Οπότε αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό αλλά και απαραίτητο είναι να πηγαίνουμε κάθε χρόνο το καλοκαίρι ολιγοήμερες διακοπές, ώστε να κάνουμε ένα θετικό «restart», από τον Σεπτέμβρη.

  Η οικονομική κρίση είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, αλλά με την σωστή ιεράρχηση των αναγκών μας και την έξυπνη διαχείριση των πόρων μας, μπορούμε όλοι μας να τις απολαύσουμε!
 Επίσης είναι σημαντικό να επενδύουμε δημιουργικά στις διακοπές, ώστε να συνδυάζουμε ψυχαγωγία και διασκέδαση, που θα ταιριάζουν με τις προσωπικές μας επιθυμίες.


Μερικές ενδεικτικές συμβουλές για όμορφες διακοπές είναι οι εξής:
  • Ετήσιος οικονομικός προγραμματισμός. Να προγραμματίσουμε στον ετήσιο οικονομικό προγραμματισμό μας τα έξοδα των διακοπών, ώστε να μην έρθουμε τελευταία στιγμή σε απρόσμενες εκπλήξεις.
  • Να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους. Να θέσουμε ανάλογα τις προτιμήσεις και την οικονομική μας κατάσταση τις διακοπές που θέλουμε να διανύσουμε. 
  • Να βάλουμε στο πρόγραμμα των διακοπών δραστηριότητες, όπως κολύμπι, πεζοπορία, ορειβασία, θαλάσσια σπορ, ταξίδια, διάβασμα κα. 
  • Να κάνουμε διακοπές ανάλογα με τα προσωπικά μας γούστα και όχι σύμφωνα με τις επιταγές της μόδας!
Ιωάννης Στρέζος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: