Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Η επιστήμη της... Οφθαλμαπάτης!

Το οπτικό σύστημα του ανθρώπου έχει περιορισμένες δυνατότητες, για αυτό κάποιες φορές δημιουργεί διαστρεβλώσεις στην «εισερχόμενη οπτική πληροφορία», οι οποίες ονομάζονται γενικά «οφθαλμαπάτες».

Τα «ψεγάδια» των αισθήσεων τα γνώριζαν ως ένα βαθμό και οι Αρχαίοι Έλληνες. Ο Αριστοτέλης είχε αναφέρει ότι μετά από παρατήρηση κινούμενων αντικειμένων για αρκετή ώρα δημιουργείται η εντύπωση κίνησης σε αντικείμενα που δεν κινούνται. Για αυτό οι Αρχαίοι Έλληνες ανέφεραν: «νόθες οι αισθήσεις και αληθής ο νους», μιας και οι αισθήσεις έχουν πολύ περιορισμένο εύρος δυνατοτήτων!

Το συγκεκριμένο είδος οφθαλμαπάτης μπορείτε να το δοκιμάσετε βλέποντας το παρακάτω βίντεο – απλά όταν τελειώσει το βίντεο, δείτε μια εικόνα που ΔΕΝ κινείται, πχ μια φωτογραφία, ή το χέρι σας…






Οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν, επίσης, και το δεύτερο είδος οφθαλμαπατών: αυτό που φαίνεται μεγαλύτερο δεν είναι απαραίτητα μεγαλύτερο, και αυτό που φαίνεται καμπύλο δεν είναι απαραίτητα καμπύλο! Γνώση, η οποία έχει αποτυπωθεί και στην αρχιτεκτονική των ναών που κατασκεύαζαν: οι καμπύλες γραμμές μεγάλων ναών δεν φαίνονται καμπύλες από τον επισκέπτη, αλλά ευθείες!

ΔΕΝ είναι καμπύλες!
Είναι καμπύλη!




οι μπεζ κύκλοι είναι ΙΣΟΙ!


Ένα πιο εξελιγμένο είδος οφθαλμαπατών είναι εκείνο που εκμεταλλεύεται τους νευρολογικούς περιορισμούς του ανθρώπινου οπτικού συστήματος, όπως το ότι οι «έντονες» πληροφορίες (όπως έντονες αντιθέσεις) μεταφέρονται πιο γρήγορα από ότι οι λιγότερο «έντονες». Ένα βασικό μειονέκτημα είναι ότι οι πληροφορίες που μεταφέρονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο είναι λιγότερο από το 10% των πληροφοριών που υπάρχουν στο οπτικό μας πεδίο!!! Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο εγκέφαλος παίρνει ένα «δείγμα» πληροφοριών το οποίο το εμπλουτίζει με εκτιμήσεις, δηλαδή με πληροφορίες που δεν υπάρχουν απαραίτητα και στην πραγματικότητα!

Αυτές οι οφθαλμαπάτες είναι προϊόν μελέτης νευροεπιστημόνων (βλ. A.Kitaoka κλπ) και είναι οι πιο εντυπωσιακές!

περιστρέφεται;;;




αυτό περιστρέφεται πιο πολύ;!





Πρόσεξε: οι κύκλοι είναι ΟΜΟΚΕΝΤΡΟΙ!




κουνιέται προς τα έξω;!




βλέπεις τους κύκλους; (αν όχι, διάβασε το υστερόγραφο* κάτω!)




άσπρες ή μάυρες κουκίδες;!



"διπλή εικόνα"



Για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι ο κόσμος γύρω μας δεν είναι όπως ακριβώς νομίζουμε 
ότι τον βλέπουμε, αλλά όπως ο εγκέφαλός μας θέλει να τον βλέπουμε…


*ΥΓ: Βλέπεις τους κύκλους; Δύσκολο να πείσεις τον εγκέφαλό σου ότι υπάρχουν κύκλοι; Τότε δες κάτω από κάθε τετράγωνο με πολύ προσοχή! Το κέντρο του κύκλου είναι μεταξύ δύο τετραγώνων (κάτω και πάνω από κάθε τετράγωνο αντίστοιχα!)

(Περισσότερα: http://www.ritsumei.ac.jp/~akitaoka/index-e.html )

Γιαννόπουλος Μιχάλης
Λαμπαterre Βlog

Δεν υπάρχουν σχόλια: