Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Η ζωή θέλει gusto!

Γούστο… μια ιταλική λέξη, που σημαίνει απόλαυση, γεύση, ηδονή. Οι Ιταλοί φημίζονται για το γούστο και τη φινέτσα τους.

Τυχαίο; Δεν νομίζω, αφού έχουν επενδύσει αρκετά στην παραγωγή και πώληση πολυτελών προϊόντων με ύφος και γοητεία. Άσχετα με το αν προτιμούμε ή όχι τα ιταλικά προϊόντα, η σημαντική επιρροή τους στο σύγχρονο πολιτισμό είναι δεδομένη. Gucci, Prada, Ferrari, Alfa Romeo, Vespa, Piaggio, Illy, Lavazza, Ideal Standard… και πολλά άλλα.

Μα, τί κάνει το ιταλικό ύφος τόσο εμπορικό; Το φινίρισμα και η προσοχή στη σχεδιαστική λεπτομέρεια. Ένα ταξίδι στην Τεργέστη της Βόρειας Ιταλίας θα σας πείσει.



Η Τεργέστη είναι ένα καταπράσινο περιποιημένο λιμάνι, απλωμένο στον κόλπο της Αδριατικής. Τα κτίρια είναι παλιές ψηλές πολυκατοικίες, με γύψινες λεπτομέρειες και κλασσικό χαρακτήρα. Λίγα μπαλκόνια, κι εκείνα γεμάτα λουλούδια και καμπύλες. Αγάλματα στις πλατείες και εντυπωσιακά συντριβάνια γεμίζουν το τοπίο με ένα έντονο χαρακτήρα δύναμης. Το απόγευμα, ένα πορτοκαλί ηλιοβασίλεμα χρωματίζει τους τοίχους.

















Έμεινα στο ξενοδοχείο Savoya Excelsior Starhotel, ακριβώς πάνω στην παραλιακή οδό, απένταντι από τα αραγμένα ιστιοφόρα. Μαρμάρινα πατώματα και μπάνια, υπερπολυτελή έπιπλα και λευκές ορχιδέες, χρυσές ανάγλυφες λεπτομέρειες στις οροφές και βιτρώ τζαμαρίες στολίζουν τους χώρους του. Ένα βράδυ, περπάτησα στην εσπλανάδα του λιμανιού και, στο κατόπιν, απόλαυσα μοναδική ναπολιτάνικη πίτσα μέσα στα στενά της πόλης.

















Τελικά, κάθε κουλτούρα έχει κάτι διαφορετικά ωραίο και μοναδικό να προσφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό μας. Τη λιτή ελληνική πληρότητα έρχεται να συμπληρώσει η ιταλική πολυτέλεια της λεπτομέρειας και της εμφάνισης. Ό,τι κι αν σημαίνει για τον καθένα μας η λέξη γούστο, αυτή είναι το αλάτι της ζωής μας!


Χαρίκλεια Γεωργοπούλου
Λαμπαterre Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: