Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

10 αγαπημένα κλασικά βιβλία για τις διακοπές

10 αγαπημένα κλασικά βιβλία για τις διακοπές καλοκαίρι θάλασσα παραλία βιβλίοΜιας και το καλοκαίρι πλησιάζει, συνθέσαμε μια λίστα από αγαπημένα κλασικά βιβλία για το καλοκαίρι, που υπόσχονται να σας ταξιδέψουν σε μέρη μακρυνά, πίσω στην ιστορία ή βαθειά στο μέλλον, στην ψυχή, στον έναστρο ουρανό και στις ικανότητες της φαντασίας! 





  • Νουβέλα: Στο μυθιστόρημά του Αγάπη κάτω από τη βροχή ο Ναγκίμπ Μαχφούζ, κορυφαίος νομπελίστας Αιγύπτιος συγγραφέας, μιλάει για τις δύο όψεις του έρωτα: τον βρώμικο, που παρασύρει σε παγίδες, και τον όμορφο και αγνό, που οδηγεί σε θυσίες. Οι ηρωίδες του βιβλίου, η Αλιάτ και η Σανέγια, γνωρίζουν και τις δύο αυτές όψεις του έρωτα μέσα από πόνο και τρυφερότητα. Αγάπη κάτω από τη βροχή, Ναγκίμπ Μαχφούζ, Εκδόσεις Ψυχογιός
  • Φιλοσοφία: Ο κήπος του Προφήτη σφύζει από φιλοσοφία για τον κόσμο, τον άνθρωπο, τη ζωή. Ο Λιβανέζος φιλόσοφος, συγγραφέας, ποιητής και γλύπτης, Χαλίλ Γκιμπράν, θα σας μαγέψει με τη γλυκύτητα της γραφής του και τις ζυμωμένες από σοφία συμβουλές για τον κόσμο και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο προφήτης - Ο κήπος του προφήτη, Χαλίλ Γκιμπράν, Εκδόσεις Λιβάνη
  • Αυτοβελτίωση: Με τη Φαντασία η μεγάλη Diva και μια γραφή σα χάδι, η Δρ. Μαρία Λεβέντη, ψυχίατρος, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, θα σας μυήσει στις άπειρες ικανότητες και τα μυστικά της φαντασίας σας. Θα γευτείτε την αληθινή αγάπη μέσα σ’ ένα παραμύθι, θα βρείτε τους μυστικούς σας κώδικες και θα εκπλαγείτε ανακαλύπτοντας το τί μπορεί να σας βγάλει νικητές από το σκοτεινό λαβύρινθο της καθημερινότητας. Φαντασία η μεγάλη Diva, Δρ. Μαρία Λεβέντη, Εκδόσεις Χρυσαλλίδα  
  • Γκράφικ νόβελ: Το Logicomix του Απόστολου Δοξιάδη είναι ένα κορυφαίο στην κατηγορία του έργο παγκοσμίως. Περιγράφει τη συναρπαστική περιπέτεια της Λογικής στις αρχές του 20ου αιώνα, ευφραίνοντας μάτια και νου με τα εξαιρετικά σκίτσα και τους ανάλαφρους διαλόγους του. Στο Logicomix, τα όρια στο χώρο και το χρόνο καταργούνται: από το μυστήριο της σοφίτας ενός παλιού εγγλέζικου αρχοντικού, ως τους λαβυρίνθους της λογικής και της φιλοσοφίας! Logicomix, Απόστολος Δοξιάδης κ.α., Εκδόσεις Ίκαρος. 

  • Ιστορία: Αν το μυαλό σας ζητά αχόρταγα ιστορικές πληροφορίες, οι Ακυβερνητες πολιτείες του Στρατή Τσίρκα θα σας ικανοποιήσουν. Μυθιστορηματικά πρόσωπα περιφέρονται στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, μέσα στα ιστορικά γεγονότα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και της μετεμφυλιακής Ελλάδας του 1950. Ιστορία, έρωτας και πολιτική εξελίσσονται μεταξύ της επίθεσης του Ρόμελ, της διάλυσης της Β΄ Ταξιαρχίας των ενόπλων δυνάμεων τον Ιούλιο του 1943 (Αριάγνη), και του κινήματος του Απρίλη του 1944 (Νυχτερίδα). Ακυβερνητες πολιτειες, Στρατής Τσίρκας, Εκδόσεις Κέδρος.

  • Περιπετειώδες μυθιστόρημα: Οι Πεφωτισμένοι (Illuminati) του Νταν Μπράουν είναι ένα περιπετειώδες θρίλερ που σε αιχμαλωτίζει και κρατά το ενδιαφέρον σου ζωντανό από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο συγγραφέας συνδυάζει το μυστήριο και την καταστροφική απειλή, έντεχνα ντυμένα με θρησκευτικά και επιστημονικά στοιχεία. Η λύση κρύβεται στους δρόμους της Ρώμης, μέσα στο πιο απρόβλεπτο τέλος. Νταν Μπράουν, Οι Πεφωτισμένοι (Illuminati), Εκδόσεις Λιβάνη- Νέα Σύνορα.

  • Επιστημονική φαντασία: Ο πλανήτης Κάλγκας σκοτεινιάζει. Επί δυο χιλιάδες χρόνια, οι έξι ήλιοι του διατηρούσαν ολοφώτιστο τον ουρανό. Σύντομα, οι ήλιοι θα δύσουν και το σκοτάδι θα απλωθεί στον Κάλγκας, οδηγώντας σε παραφροσύνη και ανατροπή του πολιτισμού. Κάποιοι λίγοι ξέρουν κι αντιλαμβάνονται. Τί θα συμβεί; Θα ξαναυπάρξει χαραυγή; Το κλασσικό διήγημα Νύχτα του ταλαντούχου Ισαάκ Ασίμωφ θα σας καταπλήξει. Παρότι γράφτηκε το 1941, προσεγγίζει με ακριβή τρόπο τις τεχνολογίες του σήμερα, παρουσιάζει έντεχνα τα βασικά πολιτικά συστήματα και εκθέτει τα πάθη τους. Νύχτα, Ισαακ Ασίμωφ, Εκδόσεις η Άγνωστη Κανταθ.

  • Φυσικές επιστήμες: Αν αγαπάτε την επιστήμη της φυσικής, οι Παράλληλοι κόσμοι του Μίκιο Κάκου θα σας ταξιδέψουν με ανάλαφρο τρόπο στις νέες θεωρίες περί της ύπαρξης των συμπάντων. Ο συγγραφέας έχει ένα μαγικό χάρισμα να κάνει χειροπιαστά κατανοητές τις πιο περίπλοκες θεωρίες! Αφεθείτε στη μαγεία των παράλληλων συμπάντων και αφήστε τη φαντασία σας να συλλάβει νέες ιδέες για την κοσμολογία και τη σύγχρονη φυσική. Παράλληλοι κόσμοι, Μίκιο Κάκου, Εκδόσεις Τραυλός.

  • Παγκόσμια λαογραφία: Αν αγαπάτε τις αληθινές ιστορίες για τόπους μακρυνούς κι εξωτικούς με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, αξίζει να διαβάσετε το Πέρα από την Αφρική, της Κάρεν Μπλίξεν. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1937 και καταγράφει την αφρικανική εμπειρία μιας Δανέζας αποίκου στη Βρετανική Ανατολική Αφρική πριν ξεσπάσει ο 2ος Παγκόσμιος πόλεμος. Η συγγραφέας ξεπερνά τις αποικιοκρατικές και ρατσιστικές αντιλήψεις της εποχής και εμβαθύνει στην αφρικανική πραγματικότητα, περιγράφοντας γεγονότα και τόπους των αφρικανικών εκτάσεων, τις παράξενες φυλές που κατοικούν εκεί, τις συνήθειες και τις αντιλήψεις τους. Πέρα από την Αφρική, Κάρεν Μπλίξεν, Εκδόσεις Μεταίχμιο.

  • Μύθοι και πραγματικότητες: Η μυθολογία των πολιτισμών είναι γεμάτη με ιστορίες που εξάπτουν τη φαντασία και ταυτόχρονα διδάσκουν. Η Ουρανογραφία, του Χαρίτωνα Τομπουλίδη, είναι ένα βιβλίο που περιγράφει τους αστερισμούς του ουρανού, ξεκινώντας από μια σύντομη επιστημονική περιγραφή και καταλήγοντας σε πλήθος από μυθικές αυτοτελείς ιστορίες από διαφορετικούς λαούς, τόπους κι εποχές. Και φυσικά, μέσα σ’ όλα τ’ άλλα, θα μάθετε να εντοπίζετε το ζώδιό σας στον ουρανό, καθώς και την ιστορία του μέσα από τη μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων, των Αράβων, των Κινέζων, και άλλων λαών! Ουρανογραφία, Χαρίτων Τομπουλίδης, εκδ. Πλανηταρίου Θεσ/νίκης.


Χαρίκλεια Γεωργοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: