Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Βρες πόσο πετυχημένος είσαι!

πόσο πετυχημένος είσαι; Τεστ Επιτυχίας Θεωρία μίμων Αποτυχία

Background


Εμείς οι άνθρωποι συνηθίζουμε να κρίνουμε εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Έτσι, θεωρούμε αποτυχημένο όποιον δεν πετυχαίνει αυτά που εμείς κάνουμε. Ή ζηλεύουμε πράγματα/συμπεριφορές/προσόντα που έχουν οι άλλοι και θεωρούμε αποτυχία να μην τα έχουμε κι εμείς. Τί ισχύει τελικά;

Έχετε ακούσει για τη θεωρία των μίμων; Ένας μίμος είναι μια κοινωνική συμπεριφορά, μια ιδέα, μια σύμβαση, που υιοθετείται και επαναλαμβάνεται μέσα στις συμπεριφορές ή τη νοοτροπία των ανθρώπων. Ανάλογα με το πόσο αναγκαίος θεωρείται ένας μίμος για τη διατήρηση του υπάρχοντος συστηματος, η βιωσιμότητά του ανεβαίνει και μπορεί να επιζεί για ολόκληρες γενιές.

Για παράδειγμα, ένας ζόρικος μίμος είναι όλα τα κριτήρια που ορίζουν το πόσο πετυχημένος είναι ένας άνθρωπος! Π.χ. πετυχημένος είναι αυτός που: διοικεί ή επιβάλλεται στους άλλους, έχει λεφτά και ιδιοκτησία, έχει γνώσεις και πτυχία, είναι διάσημος για κάποιο λόγο. Επισης, κάποιοι θα έλεγαν ότι πετυχημένος είναι εκείνος που είναι ευτυχισμένος. Όλοι οι παραπάνω όμως οι χαρακτηρισμοί είναι μονόπλευροι.

Δηλαδή; Χρειαζόμαστε την ολιστική εικόνα του πετυχημένου ανθρώπου, δηλαδή να επαναπροσδιορίσουμε το μίμο του πετυχημένου! Σας παρουσιάζω λοιπόν έναν απλό και γρήγορο τρόπο να αξιολογήσετε τον εαυτό σας ως προς το πόσο πετυχημένος είναι. Αν αντιδράσετε με το τέστ, μην ανησυχείτε. Ο μίμος που μελετούμε είναι τουλάχιστον 2000 ετών! Και όσο πιο βαθειά είναι ριζωμένος ένας μίμος, τόσο πιο δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Αν δεν αντιδράσετε, στείλτε μας feedback!

Τεστ


Ερώτηση 1: Ανέχεστε το να κάνετε λάθος;
Α. Ναι
Β. Μερικές φορές ναι, μερικές φορές όχι
Γ. Καθόλου


Ερώτηση 2: Σε τί ποσοστό νιώθετε πως αγαπάτε τον εαυτό σας όπως είναι;
Α. Πολύ ή πάρα πολύ
Β. Ναι μωρέ! έχω κάποια πράγματα που δεν μ ‘αρέσουν, αλλά οκ
Γ. Καθόλου ή πολύ λίγο


Ερώτηση 3: Ρισκάρετε;
Α. Μ’αρέσει να κάνω αλλαγές
Β. Έχω θάρρος και προχωρώ
Γ. “Ο φόβος φυλάει τα έρημα” είναι το σλόγκαν μου


Ερώτηση 4: Πιστεύετε ότι οι άλλοι σας καταλαβαίνουν (φίλοι, συνάδελφοι, σύντροφος);
Α. Ά! Είμαι πολύ ικανοποιημένος/η
Β. Εντάξει, σε γενικές γραμμές
Γ. Άστα να πάνε… κάπου πάει καλά, κάπου είναι στραβά


Ερώτηση 5: Πόσο εύκολα και γρήγορα διαχειρίζεστε δύσκολες καταστάσεις, χωρίς να βαραίνετε;
Α. Το να λύνω προβλήματα είναι η ειδικότητά μου
Β. Συνήθως, χρειάζομαι να συζητήσω το πρόβλημα με φίλους για να ξαλαφρώσω και μετά προχωρώ
Γ. Με βαραίνουν τα προβλήματα, μακάρι να μην τα είχα


Ερώτηση 6: Είστε ευχαριστημένοι με τα συντροφικά/οικογενειακά σας;
Α. Ναι!
Β. Καλά τα πάω, προσπαθώ
Γ. Χάλια


Ερώτηση 7: Πόσες φορές την εβδομάδα νιώθετε ικανοποιημένοι με την εμφάνισή σας;
Α. Κάθε μέρα
Β. Περίπου, τρεις φορές την εβδομάδα
Γ. Λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα


Ερώτηση 8: Έχετε κάνει κάποια από τα όνειρά σας πραγματικότητα;
Α. Ναι
Β. Δεν ξέρω
Γ. Όχι


Ερώτηση 9: Πόσο συχνά λέτε όχι;
Α. Λέω εύκολα όχι σ’ αυτό που δεν θέλω
Β. Δυσκολεύομαι να καταλάβω αν θέλω να πω ναι ή όχι
Γ. Λέω ναι τις περισσότερες φορές


Ερώτηση 10: Πόσο καλά καταφέρνετε τους στόχους που σάς θέτει η δουλειά σας;
Α. Καλά ή πολύ καλά
Β. Μέτρια
Γ. Χάλια


Ερώτηση 11: Πόσο καλά τα καταφέρνετε στα οικονομικά σας;
Α. Μια χαρά, έχω και απόθεμα
Β. Μερικές φορές ζορίζομαι, αλλά γενικά το κατέχω
Γ. Χάλια


Αν έχετε συγκεντρώσει πολλά Α, τότε μπράβο σας! Είστε σε καλό δρόμο, εφόσον έχετε απαντήσει όσο πιο ειλικρινά γίνεται … Γιατί, όπως καλά γνωρίζετε, το μυαλό μας σπρώχνει να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, όταν θέλουμε να πετύχουμε καλή βαθμολογία σε ένα τεστ σαν αυτό (κι αυτή η συμπεριφορά, μίμος είναι)! Αν όντως απαντήσατε αντικειμενικά, τριπλό το μπράβο! Για σας, η συμβουλή είναι: εστιάστε και οργανώστε στοχευμένες δράσεις, οι οποίες να τονώνουν όλο σας το προφιλ. Για παράδειγμα, μπορείτε να βελτιώσετε ακόμη περισσότερο την εμφάνισή σας, τις σχέσεις σας με την οικογένεια, να κάνετε νέα όνειρα, κλπ.

Αν έχετε συγκεντρώσει πολλά Β, τα πάτε πολύ καλά, αλλά θέλετε δουλίτσα. Γιατί πιθανόν να εστιάζετε στα αρνητικά σας κομμάτια, περισσότερο απο ότι στα θετικά. Κάντε ακριβώς το ανάποδο: εστιάστε στα θετικά του εαυτού σας, τονώστε τα και κάντε μικρές αντίστοιχες δράσεις. Απο τα θετικά του εαυτού σας θα αντλήσετε αληθινή ικανοποίηση που σας ανήκει ολοκληρωτικά! Όσο για τα αρνητικά σας κομμάτια, σίγουρα θα χρειαστεί να τα δουλέψετε. Επειδή κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, πιθανόν να χρειαστείτε βοήθεια ειδικού σε αυτό.

Αν έχετε συγκεντρώσει πολλά Γ, θέλετε δουλειά για να νιώσετε ικανοποίηση. Δείτε στον εαυτό σας την όμορφη όψη του και ζητείστε τη γνώμη των άλλων για τα θετικά σας στοιχεία, που εσεις οι ίδιοι μπορεί να παραβλέπετε. Αφιερώστε ενέργεια στον εαυτό σας και ασχοληθείτε μ’ αυτόν, σε συνεργασία με ειδικους, ώστε να έχετε καλύτερο και γρήγορο αποτέλεσμα. Από τη δική σας θέληση και μόνο εξαρτώνται όλα!

Χαρίκλεια Γεωργοπούλου
Λαμπαterre Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: