Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Michelangelo Pistoletto: Ο μύθος και η πνευματικότητα στην τέχνη.

Michelangelo Pistoletto: Ο μύθος και η πνευματικότητα στην τέχνη. Αισχύλεια Ελευσίνα Ελαιουργείο
Ο Michelangelo Pistoletto, από τις σημαντικότερες μορφές της διεθνούς εικαστικής σκηνής και πρωτοπόρος καλλιτέχνης της “Arte Povera’, παρουσιάζει έργο του για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχυλείων, στην Ελευσίνα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Manuela Gandini, κριτικός τέχνης, συγγραφέας και καθηγήτρια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (NABA) στο Μιλάνο.

Η έκθεση αποτελείται από τρεις μεγάλες ‘site – specific’ εγκαταστάσεις, τον Τρίτο Παράδεισο, στον προαύλειο χώρο του Ελαιουργείου και έναν διπλό Λαβύρινθο με δύο κέντρα, στα δύο διπλανά κτήρια.

1η εγκατάσταση : Ο Τρίτος παράδεισος

Στη βασική ιδέα του «Τρίτου Παραδείσου», που ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε πριν δέκα χρόνια , χρησιμοποιεί ένα «Νέο Σύμβολο Αιωνιότητας», που αποτελεί την αναδιαμόρφωση του μαθηματικού συμβόλου του απείρου.

Πρόκειται για τρεις κύκλους, εκ των οποίων οι δύο αντίθετοι συμβολίζουν ο καθένας τον φυσικό παράδεισο (απ ’όπου ξεπήδησε η ανθρωπότητα) και τον τεχνητό παράδεισο (ο οποίος εκπροσωπείται από την κατάκτηση της τεχνολογίας).

Michelangelo Pistoletto: Ο μύθος και η πνευματικότητα στην τέχνη. Αισχύλεια Ελευσίνα Ελαιουργείο
Στο κέντρο ένωσης των δύο καμπυλών, υπάρχει ένας τρίτος κύκλος, που συμβολίζει τη σύνθεση των δύο εξελικτικών φάσεων του ανθρώπου την παραγωγική «μήτρα» του Τρίτου Παράδεισου, τη γενεσιουργό αγκάλη ως ιδανικό τρόπο να ξεπεραστεί η κρίση και η σύγκρουση. Είναι ένα project σχετικό με την ατομική και συλλογική ευθύνη της κοινωνικής αλλαγής.

Το Δεκέμβριο του 2012, ανατρέποντας την αρνητική εικόνα της προφητείας των Μάγια, ο Pistoletto κήρυξε την Ημέρα Αναγέννησης, δημιουργώντας τον Τρίτο Παράδεισο σε πάνω από 70 χώρες στον κόσμο. Εμπνεόμενος κάθε φορά από το ‘genius login – το ΄πνεύμα του τόπου’, χρησιμοποιεί πάντα υλικά διαφορετικά μεταξύ τους, όπως καπάκια από μπουκάλια, ρωμαϊκά ερείπια, δαυλούς, άτομα με αναπηρία, λουλούδια, περιβόλια κτλ.

Στην Ελευσίνα, ο καλλιτέχνης με την επαναστατική πράξη της διάτρησης του εδάφους του προαυλίου τουΕλαιουργείου σχεδιάζοντας το σύμβολο του Τρίτου Παραδείσου, επιχειρεί να επιτύχει την κάθαρση, ανοίγοντας και πάλι την επικοινωνία μεταξύ ουρανού και γης.

Στο εσωτερικό των δύο κτιρίων χρησιμοποιεί το σύμβολο του λαβυρίνθου, όπου όπως και στα Μυστήρια ο λαβύρινθος είναι ο δρόμος για να χάσεις και να ξαναβρείς τον εαυτό σου. Ο λαβύρινθος κατασκευασμένος από χαρτόνι, δεν έχει στο κέντρο τον Μινώταυρο, αλλά δύο κέντρα όπου αντίστοιχα τοποθετούνται δύο έργα που συμβολίζουν την Ένωση και την Αναγέννηση:


Michelangelo Pistoletto: Ο μύθος και η πνευματικότητα στην τέχνη. Αισχύλεια Ελευσίνα Ελαιουργείο2η εγκατάσταση : Το τραπέζι της Μεσογείου

Ένα τραπέζι αντικατοπτρισμού, το σχήμα της Μεσογείου κατασκευασμένο από καθρέπτη, συνοδεύεται από εικοσιτρείς διαφορετικές καρέκλες που αντιστοιχούν στις χώρες της Μεσογείου.

Οι συμμετέχοντες – θεατές μπορούν να κάθονται και να συνδιαλέγονται μεταξύ τους. Μία πρόσκληση για επικοινωνία και συνεργασία, τόσο στον οικείο παρόντα χώρο, πρόσωπο με πρόσωπο δηλαδή, όσο και στον ευρύτερο φαντασιακό χώρο, την Μεσόγειο, που ενώνει διαφορετικούς λαούς και κουλτούρες και παραμένει η θάλασσα όπου συναντώνται τρεις ήπειροι.


Michelangelo Pistoletto: Ο μύθος και η πνευματικότητα στην τέχνη. Αισχύλεια Ελευσίνα Ελαιουργείο3η εγκατάσταση : Η αναγέννηση 

Ένα τμήμα από κορμό δέντρου με τη ρίζα του, από τον οποίο ξεπροβάλλει ένα νέο κλωνάρι που μόλις έχει βλαστήσει, ως ευχή αναγέννησης. Η φύση ολοκληρώνει αέναα τους κύκλους της, το Νέο φύεται πάντα, ακόμη κι αν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί για λίγο το απομεινάρι του παλιού.

‘Oπως είπε και ο ίδιος ο Pistoletto, στα εγκαίνεια της έκθεσης, «Στη σημερινή εξαιρετικά συγκρουσιακή συγκυρία μεταξύ των ανθρώπων, π.χ. με την έξαρση των πολέμων και της βίας, η Ελευσίνα είναι ο ιδανικός τόπος για να νοηματοδοτήσει εκ νέου την ιδεώδη επικοινωνία μεταξύ της γονιμότητας της Μητέρας Γης (Δήμητρα) και της κυριαρχίας της ύλης και του πλούτου (Πλούτωνα), χάρη στον σπόρο της τέχνης (Περσεφόνη).


Η έκθεση του Michelangelo Pistoletto, παρουσιάζεται στους χώρους του Παλαιού Ελαιουργείου στην παραλία της Ελευσίνας, από τις 30 Αυγούστου – 5 Οκτωβρίου 2014. Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά απο 18:00 – 23.00 - Είσοδος 3€.

Υρώ Τσιούνη, Αρχιτέκτων
Μέλος επιτροπής εθελοντών Αισχυλείων
 Λαμπαterre Βlog

Δεν υπάρχουν σχόλια: