Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

Τρεις Έλληνες φιλόσοφοι στο Top10 των ανδρών που άλλαξαν τον κόσμο!


Θρησκευτικές προσωπικότητες όπως ο Ιησούς, επιστήμονες αλλά και Έλληνες φιλόσοφοι είναι αυτοί που αποτελούν την λίστα με τους άνδρες που επηρέασαν τον κόσμο όσο κανείς άλλος.

Στην λίστα του ΤΙΜΕ με τους ανθρώπους που επηρεάζουν να βρίσκονται αθλητές είδωλα της ποπ αλλά και ο συγγραφέας του 50 Shades of Grey. Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, οι οποίοι βασίστηκαν στα στοιχεία της Wikipedia, στην αντίστοιχη λίστα με όσους έχουν γεννηθεί πριν από το 1950 κυριαρχούν περισσότερο πνευματικές προσωπικότητες.

Πρώτος είναι ο Ιησούς Χριστός ο οποίος φαίνεται να επηρεάζει όσο κανείς άλλος τα τελευταία 2.000 χρόνια από όταν πάτησε το πόδι του στην Γη. Ακολουθεί ο Κομφούκιος και στην τρίτη θέση είναι ο Ισαάκ Νεύτων.

Στην λίστα αυτή βρίσκονται και τρεις Έλληνες. Είναι τρεις φιλόσοφοι που ο ένας δίδαξε τον άλλον. Σωκράτης, Πλάτων και Αριστοτέλης, καταλαμβάνοντας την 13η, 9η και 6η αντίστοιχα θέση στην λίστα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η λίστα αυτή αποτελεί έναν καθρέφτη της κοινωνίας και του πολιτισμού του ανθρώπου. Έψαξαν λοιπόν για ανθρώπους που γεννήθηκαν πριν από την δεκαετία του ’50 και συνέλεξαν στοιχεία από όλες τις γλωσσικές εκδόσεις της Wikipedia.

Οι κομμουνιστές ηγέτες Μάο και Ιωσήφ Στάλιν «κατάφεραν» και οι δύο να μπουν στην λίστα στις θέσεις 11 και 20 αντίστοιχα.

Οι ερευνητές συνυπολόγισαν για να φτάσουν στο αποτέλεσμα όλες της γλώσσες του ιστότοπου, τις παραπομπές και πόσοι άνθρωποι μιλούν την συγκεκριμένη γλώσσα τους.Ωστόσο η λίστα δείχνει κάποια άλλα σημαντικά στοιχεία.

Η έρευνα επισημαίνει πως η κάθε προσωπικότητα δεν αντιπροσωπεύει τον εαυτό του αλλά και το έθνος από το οποίο κατάγεται. Έτσι για παράδειγμα ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ βρίσκεται στην 12 θέση ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές, η προσωπικότητα αυτή αντιπροσωπεύει σε όλον τον κόσμο την αγγλική κουλτούρα.
 1. Ιησούς Χριστός
 2. Κομφούκιος: Κινέζος φιλόσοφος 
 3. Ισαάκ Νεύτων: Βρετανός φυσικός 
 4. Μαχάτμα Γκάντι: Ινδός πολιτικός και ακτιβιστής 
 5. Άλμπερτ Αϊνστάιν: Γερμανός φυσικός 
 6. Αριστοτέλης: Έλληνας φιλόσοφος 
 7. Βάσκο Ντα Γκάμα: Πορτογάλος εξερευνητής 
 8. Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ιταλός καλλιτέχνης 
 9. Πλάτων: Έλληνας φιλόσοφος 
 10. Αρχιμήδης: Έλληνας μαθηματικός, μηχανικός, φυσικός 
 11. Μάο Τσε Τουνγκ: Κινέζος κομμουνιστής επαναστάτης 
 12. Γουίλιαμ Σαίξπηρ: Άγγλος συγγραφέας 
 13. Σωκράτης: Έλληνας φιλόσοφος 
 14. Καρλ Μαρξ: Γερμανός σοσιαλιστής φιλόσοφος 
 15. Μιχαήλ Άγγελος: Ιταλός γλύπτης 
 16. Γουατάμα Μπούντα: Πνευματικός δάσκαλος από το Νεπάλ 
 17. Νέλσον Μαντέλα: Νοτιοαφρικανός πολιτικός 
 18. Γαλιλαίος: Ιταλός φυσικός 
 19. Ιούλιος Καίσαρ: Ρωμαίος αυτοκράτωρ 
 20. Ιωσήφ Στάλιν: Σοβιετικός ηγέτης
ΠΗΓΗ
pkool.gr

Δημοσίευση σχολίου