Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014

Το αρχαιότερο ευρωπαϊκό χωριό στον ελληνικό βυθό;

Το αρχαιότερο ευρωπαϊκό χωριό στον ελληνικό βυθό;

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 18 Αυγούστου και ολοκληρώνεται Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου το κύριο ερευνητικό έργο της αποστολής «TerraSubmersa» με στόχο τον εντοπισμό του αρχαιότερου ίσως χωριού της Ευρώπης στον βυθό του Αργολικού Κόλπου. Οι έρευνες περιλαμβάνουν υποθαλάσσιες ανασκαφές σε βυθισμένο οικισμό στην περιοχή γύρω από το σπήλαιο Φράγχθι.
Η αποστολή πραγματοποιείται με τη συνεργασία Ελβετών και Ελλήνων επιστημόνων, ενώ για τις γεωφυσικές μετρήσεις και την αναδημιουργία της τοπογραφίας των περιοχών που προϊστορικά βρίσκονταν πάνω από το νερό, αλλά σήμερα έχουν βυθιστεί, χρησιμοποιείται κυρίως το καταμαράν MS Turanor PlanetSolar.

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο σκάφος καθώς και το μεγαλύτερο καταμαράν παγκοσμίως. Κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και φέρει Ελβετική σημαία. Στις έρευνες θα συμμετέχει και το πλήρως εξοπλισμένο ερευνητικό σκάφος «Αλκυών» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο μπορεί να επιχειρεί εργασίες σε αβαθείς παράκτιες περιοχές.

Η αποστολή αποτελεί συνεργασία του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, της Ελληνικής Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Το σπήλαιο Φράγχθι καθώς και η περιοχή γύρω αυτό θεωρείται ιδανικό σημείο για την έρευνα υποθαλάσσιων προϊστορικών τοπίων κυρίως διότι τα μέχρι σήμερα αρχαιολογικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι κατοικήθηκε για περισσότερο από 35.000 χρόνια, από την Παλαιολιθική έως τη Νεολιθική Εποχή, χρονικό διάστημα που χαρακτηρίζεται μοναδικό σε όλη την Ευρώπη.ΠΗΓΗ
kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: