Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Σημαντικοί φιλόσοφοι της ιστορίας

Σημαντικοί φιλόσοφοι της ιστορίας

Η Φιλοσοφία, πριν διαχωριστεί από τις φυσικές επιστήμες, θεωρούνταν παραδοσιακά ως επιστήμη. Οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι της ιστορίας θεωρήθηκαν ως σύγχρονοι επιστήμονες. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι δεν εκτιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τα έργα τους μελετήθηκαν από σύγχρονους μελετητές και ως εκ τούτου, έχουν λάβει αμέτρητες διακρίσεις και βραβεία που έχουν με τη σειρά τους προσδώσει αφάνταστη αξία στο έργο τους.
 
Κορυφαίοι φιλόσοφοι, είναι εκείνοι που έχουν ασκήσει τη μεγαλύτερη επιρροή για τον άνθρωπο σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι πνευματικές ιδιοφυΐες αγκάλιασαν ουσιαστικά την ορθολογική σκέψη κατά τη μελέτη του κόσμου γύρω μας, ακόμη και του διαστήματος.

Αριστοτέλης

O Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος φιλόσοφος που τεκμηρίωσε την θεωρία του πάνω στη λογοτεχνία, την πολιτική και την ηθική. Η θεωρία του κατηγοριοποίησε την ύπαρξη σε 4 αιτίες: την Ύλη, τη Μορφή, την Ενέργεια και το Σκοπό. Επισήμανε επίσης ότι η ζωή σχηματίζει ιεραρχία, που αποτελείται από τα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο στην κορυφή. Είχε πάντα μια απάντηση σε όλα τα θέματα και αυτός είναι ο λόγος που σχεδόν όλες οι σύγχρονες διδασκαλίες της φιλοσοφίας πηγάζουν από τις σκέψεις του Αριστοτέλη.

Πλάτωνας

Ως μαθητής του Σωκράτη, ο οποίος κατέγραψε τις διδασκαλίες του, ο Πλάτων ίδρυσε την Ακαδημία Αθηνών. Αυτό ήταν το πρώτο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη της Αθήνας. Ο Πλάτωνας είναι γνωστός για τη διδασκαλία του πως η ειρήνη θα είναι εφικτή, και το κακό, κατά συνέπεια, θα εξοριστεί, όταν ο κόσμος κυβερνάται από τους φιλοσόφους, τους ανθρώπους με σοφία. Υποστήριξε την ύπαρξη ενός ανώτερου όντος που δημιούργησε το σύμπαν και προειδοποίησε για τον υλισμό.

Απόστολος Παύλος

Ο Απόστολος Παύλος αποτέλεσε μια κομβική φιγούρα στην καθιέρωση του Χριστιανισμού, μετά το θάνατο του Ιησού. Κατάφερε να επιτύχει τη διάδοση του Χριστιανισμού μέσα από τις πολλές επιστολές που έγραψε προς εκκλησίες σε όλη την Ευρώπη. Χωρίς τον Απόστολο Παύλο, ο Χριστιανισμός θα ήταν σήμερα απλώς Ιουδαϊσμός.

Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος)

Ο Ντεκάρτ εφηύρε την Αναλυτική Γεωμετρία, το 1600, ένας κλάδος των μαθηματικών που εξακολουθεί να είναι σημαντικός μέχρι και σήμερα. Εκτός από τα μαθηματικά, η συμβολή του στην σύγχρονη Φυσική είναι επίσης αξιοσημείωτη. Ήταν ο πρώτος μελετητής που ανακάλυψε τους νόμους που διέπουν την ανάκλαση και διάθλαση. Στις διδασκαλίες του υποστήριζε ότι τα ανθρώπινα όντα είναι ικανά να επιτύχουν περισσότερα στηριζόμενα στη δύναμη του νου.

Κομφούκιος

Πιθανότατα ο μεγαλύτερος φιλόσοφος από την περιοχή της Ανατολής, ο Κομφούκιος ήταν σαφώς σε θέση να θέσει τις ιδέες περί δημοκρατίας. Δίδαξε ότι η εξουσία ανήκει στο λαό, αλλά ο λαός θα πρέπει να σέβεται τον αυτοκράτορα ως τον ηγέτη του. Αυτό συνέβη γύρω στο 400 π.Χ.. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ιδέα αυτή θεωρούνταν ότι ανήκε στους Έλληνες φιλοσόφους. Ο Κομφούκιος ανέπτυξε επίσης το «χρυσό κανόνα», δίνοντάς μια θετική προοπτική, με παρόμοιο τρόπο όπως εκείνο του Ιησού Χριστού.

Θωμάς o Ακινάτης

Σε μια εποχή όπου οι Χριστιανικές διδασκαλίες αμφισβητούνταν συνεχώς από άλλους φιλοσόφους, ο Θωμάς ο Ακινάτης κράτησε μια διαφορετική στάση. Δημιούργησε τη θεωρία που αποδείκνυε την ύπαρξη του Θεού με το επιχείρημά του να βασίζεται στη θεωρία της δημιουργίας. Δηλώνοντας ότι ο δημιουργός του σύμπαντος είναι ο Θεός, ήταν σε θέση να διδάσκει με επιτυχία την ηθική, με τη βοήθεια της Αγίας Γραφής. Ωστόσο, οι Χριστιανοί υποστηρίζουν ότι δεν έχει εξουσία πάνω στις διδασκαλίες, επειδή προέρχονται από την Αγία Γραφή.

Αβικέννας

Ο Αβικέννας, γεννήθηκε στην Περσία το 980 μ.Χ. και πέθανε το 1037. Δεν ήταν μόνο φιλόσοφος, αλλά ένας από τους πιο περιζήτητους γιατρούς κατά τη διάρκεια της εποχής του. «Canon of Medicine» και «The Book of Healing» ήταν μερικά από τα βιβλία του, μέσω των οποίων μοιράστηκε τις τεράστιες γνώσεις του. Ήταν ο πρώτος φιλόσοφος που περιέγραψε τις 5 κοινές αισθήσεις των ανθρώπων, την όσφρηση, ακοή, όραση, αφή και γεύση.

Ζήνων ο Κιτιεύς

Ο Ζήνων ίδρυσε την ιδέα της Στωικότητας που γενικά αναφέρει ότι υποφέρουμε εξαιτίας των λανθασμένων αποφάσεων μας. Για το λόγο αυτό, δίδαξε τους ανθρώπους πώς να έχουν πλήρη έλεγχο των συναισθημάτων τους και να αποφεύγουν τον πόνο των αρνητικών συνεπειών. Για παράδειγμα, δεν πρέπει κανείς να δεσμεύεται με ένα θέμα. Το αρνητικό συναίσθημα θα οδηγήσει σε κακές πράξεις. Ως εκ τούτου, ο πλήρης έλεγχος των συναισθημάτων επιφέρει ψυχική ειρήνη, σύμφωνα με τις διδασκαλίες του.

Επίκουρος

Αρχικά είχε κακή φήμη, λόγω της διδασκαλίας του, που ήταν κυρίως σε αντίθεση με τον Χριστιανισμό. Ως ένα βαθμό, είχε χαρακτηριστεί ακόμα και άθεος. Ο Επίκουρος συνήθιζε να δηλώνει ότι η ζωή πρέπει να είναι ευτυχής, και έτσι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να φοβούνται τον Θεό. Τα καλά πράγματα πρέπει να είναι εύκολο να τα δεχθούμε, ενώ τα κακά πρέπει να μπορούμε εύκολα να τα αντέξουμε.

Τζων Λοκ

Ο Λοκ είναι μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης πολιτικής. Η σκέψη του επηρέασε τον Τόμας Τζέφερσον, ο οποίος υλοποίησε τις αρχές του ανθρωπισμού και της ελευθερίας κατά τη διάρκεια της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Δεν πίστευε στην ιδέα ότι οι «πλούσιοι πρέπει να γίνονται πλουσιότεροι, ενώ οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι». Αυτός ήταν ο λόγος που ήταν ενάντια στην Ευρωπαϊκή ιδέα της γαιοκτημοσύνης μέσω της μεταβίβασης των γαιών από γενεά σε γενεά .



Δεν υπάρχουν σχόλια: