Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Οργάνωσε τον χρόνο σου! [Μέρος 2ο]

Οργάνωσε τον χρόνο σου! [Μέρος 2ο] αρνητικές επιπτώσεις της κακοδιαχείρισης του χρόνου

Στο "Οργάνωσε τον χρόνο σου!" [Μέρος 1ο: http://lampaterre.blogspot.gr/2014/06/blog-post_3571.html], ασχοληθήκαμε με τις αιτίες της κακής διαχείρισης του χρόνου.

Το "Οργάνωσε τον χρόνο σου Μέρος 2ο" επικεντρώνεται στις αρνητικές επιπτώσεις της κακοδιαχείρισης του χρόνου στην ψυχοσύνθεση μας και προτείνει διάφορα έξυπνα "tips" για την αντιμετώπισή της:


ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
Οργάνωσε τον χρόνο σου! [Μέρος 2ο] αρνητικές επιπτώσεις της κακοδιαχείρισης του χρόνου
  Η κακή διαχείριση του χρόνου σου χαλάει τη διάθεση, σου προκαλεί άγχος και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στις σχέσεις με την οικογένειά σου, τους φίλους σου, τους συναδέλφους σου. Αν έχεις ήδη εντοπίσει που σπαταλάς το χρόνο σου και ψάχνεις τρόπους να τον διαχειριστείς καλύτερα, ίσως σου φανούν χρήσιμες οι παρακάτω προτάσεις:




  • Οργανώσου! Γράψε αυτά που έχεις ή θέλεις να κάνεις σήμερα, μην τα έχεις σκόρπια μέσα στο μυαλό σου. Είναι πολύ διαφορετικά όταν τα βλέπεις πάνω στο χαρτί. Μπορείς επίσης να κάνεις πρόγραμμα για την αυριανή ημέρα ή και για όλη την εβδομάδα. 
  • Όρισε το χρόνο που θα αφιερώσεις σε κάθε εργασία σου και άφησε κενό χρόνο ανάμεσα στις διάφορες εργασίες, γιατί αυτός σίγουρα θα γεμίσει! Γνωρίζοντας ότι έχεις π.χ. μόνο δύο ώρες για να τελειώσεις μια συγκεκριμένη εργασία, δύσκολα θα ασχοληθείς με κάτι άλλο και θα μπορέσεις να πεις όχι σε άλλους που πιθανόν να αποσπάσουν (άθελά τους) την προσοχή σου (έχοντας αφήσει όμως ένα μικρό κενό χρόνου στο τέλος αυτού του δίωρου, θα δεις ότι ακόμη και απρόβλεπτοι παράγοντες που σε απόσπασαν για λίγο τελικά δεν κατάφεραν να σε εμποδίσουν να τελειώσεις τη δουλειά σου).
  • Ιεράρχησε τις εργασίες σου και ξεκίνα την ημέρα σου με τις σημαντικές. Είναι απαραίτητο να μπορείς να αναγνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ του σημαντικού και του επείγοντος. Το επείγον είναι κάτι που χρειάζεται την άμεση προσοχή σου ή την άμεση δράση σου και συχνά έχει απομείνει πολύ λίγος χρόνος για να γίνει αυτή η δράση.
Ο πίνακας επειγόντων / σημαντικών (urgent / important matrix) μπορεί να σε βοηθήσει να ιεραρχήσεις αυτά που έχεις να κάνεις. Μπορείς να φτιάξεις τον δικό σου, προσωπικό πίνακα.
  • Μην αναβάλεις αυτά που έχεις ορίσει να κάνεις μέσα στην ημέρα. Θυμήσου: Η αναβολή μετατρέπει όλες σχεδόν τις υποθέσεις μας - σημαντικές και ασήμαντες - σε επείγουσες!
  • Πες όχι στην τελειομανία! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας εργαζόμενης μητέρας, η οποία κάθε μέρα σκέφτεται: σήμερα θα πάω στη δουλειά και όταν γυρίσω θα καθαρίσω λίγο και θα τακτοποιήσω το σπίτι, θα πάω για ψώνια, θα μαγειρέψω για αύριο και μετά θα χαλαρώσω και θα αφιερώσω λίγη ώρα στα παιδιά μου. Και πραγματικά, μέχρι το βράδυ είναι όλα στην εντέλεια, αλλά εκείνη δεν έχει καμία όρεξη να ασχοληθεί με τα παιδιά της, γιατί πολύ απλά… νυστάζει!! Η τελειομανία της στερεί κάτι σημαντικό: το χρόνο της με τα παιδιά της. Είναι πράγματι τόσο πολύ επείγον το να δημιουργήσεις το τέλειο περιβάλλον για να περάσεις λίγο χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάς; Πότε άραγε θα είναι τέλειες οι συνθήκες για να κάνεις το οτιδήποτε;
  • Κάνε στην άκρη τον εγωισμό σου και ζήτα βοήθεια! Όταν δεν έχεις το χρόνο να κάνεις κάτι, μπορείς να το αναθέσεις σε κάποιον άλλον. Και αν αυτός δεν ξέρει πώς να το κάνει, μπορείς εσύ να του το μάθεις! Σίγουρα θα βρεις κάποιον που να είναι πρόθυμος να σε βοηθήσει.
  • Μάθε να λες ΟΧΙ. Πόσες φορές σε ένα γραφείο κάποιος φορτώνεται τη δουλειά των άλλων μόνο και μόνο επειδή δεν μπορεί να πει όχι; Όταν δεν μπορείς να διαθέσεις χρόνο σε κάτι ή κάποιον απλά αρνήσου ευγενικά να το κάνεις, χωρίς τύψεις, ενοχές και απολογίες.
  • Φόρτισε τις μπαταρίες σου! Κοιμήσου 7-8 ώρες κάθε βράδυ, μην θεωρείς ότι ο ύπνος είναι ασήμαντος! Μέσα στο ημερήσιο πλάνο σου άφησε λίγη ώρα για ξεκούραση. Ναι, προγραμμάτισε και τις ευχάριστες δραστηριότητες! Μέσα στην εβδομάδα ή το σαββατοκύριακο αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου: ξεκουράσου ή κάνε κάτι που σε ευχαριστεί. Ο εαυτός σου σίγουρα θα σε αποζημιώσει: θα είσαι πιο ξεκούραστος και πιο χαρούμενος και επομένως περισσότερο αποδοτικός και γρηγορότερος σε οτιδήποτε κάνεις. Και κάποια στιγμή θα ανακαλύψεις ότι… έχεις χρόνο!

Βρες χρόνο για δουλειά –
αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας.
Βρες χρόνο για σκέψη –
αυτό είναι η πηγή της δύναμης.
Βρες χρόνο για παιχνίδι –
αυτό είναι το μυστικό της αιώνιας νιότης.
Βρες χρόνο για διάβασμα –
αυτό είναι το θεμέλιο της γνώσης.
Βρες χρόνο να είσαι φιλικός –
αυτό είναι ο δρόμος προς την ευτυχία.
Βρες χρόνο για όνειρα –
αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου ως τ’ αστέρια.
Βρες χρόνο ν’ αγαπάς και ν’ αγαπιέσαι –
αυτό είναι το προνόμιο των Θεών.
Βρες χρόνο να κοιτάς ολόγυρά σου –
είναι πολύ σύντομη η μέρα για να’ σαι εγωιστής.
Βρες χρόνο να γελάς –
αυτό είναι η μουσική της ψυχής.
Βρες χρόνο να είσαι παιδί –
για να νιώθεις αυθεντικά ανθρώπινος.
Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η Ειρήνη.
Τ’ όνειρο της μάνας είναι η Ειρήνη.
Τα λόγια της αγάπης κάτω από τα δέντρα είναι η Ειρήνη…
Ειρήνη είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα κι ένα βιβλίο μπροστά στο παιδί που ξυπνάει.
Γιάννης Ρίτσος


Μαρία Συμπάρδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: